Trænger Brøndby ikke til at gå konkurs?

Af Joachim Sperling 6

Indrømmet – det er hårdt trukket op, men jeg tror efterhånden, at en konkurs er eneste mulige vej videre for Brøndby. Det kunne være en helt ny start for klubben, der jo hænger i bremsen med en halvumulig ledelse, en historisk ringe spillertrup, en fesen træner, et alt for dyrt stadion og en feriepengegæld til nogle overforkælede spillere på over 20 mio. kr. Som om det ikke var nok har Brøndby ligger klubben isoleret på sidstepladsen med rigtig gode chancer for at rykke ud af Superligaen.

Nu har man plantet et stort ”til salg” skilt foran Brøndby Stadion i form af den proklamerede opløsning af A-aktiestrukturen og samtidig er egenkapitalen nedskrevet med over 200 mio. kr., men bussen er desværre kørt. Regnskabet for 3. kvartal understreger, at klubbens ledelse ikke aner deres levende råd.

Intet tyder på, at Brøndby i sin nuværende forfatning vil være i stand til at opnå overskud på driften i løbet af de næste tre år. Superligaklubber har fire indtægtskilder, men på alle fronter er Brøndby elendigt kørende – uden udsigt til forbedringer. TV-indtægterne er helt i bund, tilskuertallet er det laveste i mange år, der mangler fortsat en hovedsponsor og spillertruppen rummer ingen salgsemner af betydning. Og når konkursspøgelset først er begyndt at rumstere, er håbet lysegrønt. Ingen vil være sponsor, og en hvilken som helst seriøs investor vil få prædiktatet ”komplet idiot”, hvis der investeres så meget som en bøjet 25-øre i Brøndby.

Situationen er, at Brøndby ikke har nogen penge. Det står i regnskabet – både i pengestrømsanalysen og i selve beretningen, hvor man taler om, at der fortsat ”arbejdes på tiltag for at styrke den kortsigtede likviditet”. De kunne lige så godt skrive: ”Mayday Mayday – send flere penge”.

Skal der betales løn 1. december, må Benny Winther eller en anden fodboldmæcen endnu engang op med muldvarpeskindet. Men selv ikke Benny Winthers pengepung kan holde til at hælde penge ned i et sort hul. Brøndby kan ikke betale Spillerforeningen de feriepenge man skylder, og derfor er situationen intet mindre end katastrofal. Klubbens direktør har ganske vist garanteret, at der udbetales løn 1. december, men hvad ellers kan den stakkels mand dog sige?

På lidt længere sigt kan Brøndby muligvis lave en emission, der kan dække en del af likviditetshullet, men det er ikke nogen holdbar løsning. Løsningen er at få tilført mindst 150 mio. kr., men som sagt skal en investor starte med at dække et løbende driftsunderskud og en ubetalt feriepengeregning. Hvem gider det? Derfor vil den kortsigtede kapitalindsprøjtning næppe heller kunne lade sig gøre. For de penge, der tilføres vil nemlig være en stakket frist. Ved en ny emission vil der blot ske det, at de eksisterende aktiers værdi vil blive nedskrevet til noget, der ligner nul. Den kortsigtede emission bliver altså kun for dem, der har lyst til at give deres penge væk. Sådan er de benhårde realiteter.

Alene det, at en loyal klubfigur som Frank Buch ikke kunne få lov at investere viser tydeligt, at den er helt gal. Brøndbys ledelse er ikke funktionsduelig, og har ikke været det siden 2006.

Det eneste rigtige i den nuværende situation er at viske tavlen ren. Men det forudsætter en konkurs og dermed tvungen nedrykning til Danmarksserien. Dermed vil derouten være total, men det kan samtidig være en helt ny begyndelse.

Sagen er jo, at nedrykning til 1. division alligevel er en sandsynlig udgang på denne sæson. Alt tyder nemlig på, at truppen bliver svækket efter vinterpausen – eksempelvis mister man klubbens bedste spiller – Mike Jensen. Og om det hedder Danmarksserie eller 1. division kan næsten komme ud på ét.

Selv efter en konkurs, vil der fortsat være en loyal fanskare, et utal af frivillige og et talentarbejde, der er blandt de bedste i Danmark. Det kan ingen tage fra Brøndby. Derfor er der også et perspektiv for en investor.

Brøndby Stadion, som Brøndby selv ejer er en ikke uvæsentlig del af spillet. Jeg tror, at et konkursbo kan sælge stadion ekstremt billigt, for uden et Superligahold, kan det under ingen omstændigheder betale sig at investere i så stort et stadion. Det korte af det lange er derfor, at Brøndby Stadion aldrig skulle have været bygget – det var en alt for risikabel investering. Men nu står det der – og det kan en langsigtet investor måske udnytte ved en konkurs.

Vælger man konkursen, åbner der sig en række nye muligheder for en investor. Det kræver blot, at det er den rigtige investor, der kommer til, og som forstår at bibeholde den positive del af Brøndbys klubkultur. Det vil en udlænding næppe kunne – jeg tror det skal være et dansk konsortium.

Brøndby kan være tilbage i Superligaen i løbet af få år, og samtidig kan man endegyldigt slippe af med Per Bjerregaard og Co. Det tror jeg er en forudsætning for en ny start.

6 kommentarer RSS

 1. Af Carsten Andersen

  -

  Det er på høje tid, vi gør op med sportsfirmaer, der skal have statsstøtte i form af TV-penge og en masse ligegyldig omtale i alle nyheder på de elektroniske og stærke medier.

  Jeg er da overbevist om, at hvis alle de områder af Danmark, der populært kaldes udkantsdanmark, fik samme massive omtale af det positive de gør, ville de hurtigt kunne vende udviklingen.

  I bund og grund skal medierne lade være med at bakke op om sport – herunder også dopingsporten i cykling. Lad dog medicinindustrien lave deres eget mesterskab lige som fodboldklubberne må sørge for at få nogle tilskuere på stadion og lad medierne bruge pengene fra TV-støtte til sporten til noget mere lødigt.

  Men så lukker de jo sikkert allesammen. SO WHAT ?

 2. Af knud T. Aagehorn

  -

  Carsten Andersen er du gal en gang vås du lige for lukket ud! Intet nævnt intet glemt.

 3. Af Torben Knudsen

  -

  Konkursrytteri som ny sportsgren for Brøndby?

 4. Af Jes Hansen

  -

  Så vidt jeg ved bliver de kun tvangsnedrykket til 2. division

 5. Af comprar bolsos longchamp online comprar bolsos longchamp online

  -

  Calidad Compra en l??nea Ralph Lauren Outlet en Liquidaci??n y Outlet Store. Usted puede encontrar los precios m??s bajos en Ralph Lauren Port Palace Negro Floral Pillow Sham est??ndar. Es estar a la venta en l??nea. Compra Ralph Lauren Port Palace Negro Floral Est??ndar Pillow Sham es seguro y r??pido env??o. Comprar ahora!

 6. Af polo lacoste polo lacoste

  -

  Un train, heure locale, la r??gion 24 de la Galice dans le nord-ouest Espagne d??raillement, l’accident a caus?? 80 d??c??s.
  [url=http://polo-lacoste-pas-cher-en-lignes.p1.fr/]polo lacoste[/url]
  polo lacoste

Skriv kommentar

Kun fornavn og efternavn bliver vist i forbindelse med kommentaren. Dog skal alle felter med * (stjerne) udfyldes

Læs vilkår for kommentarer og debat på Berlingske Tidendes websites

RETNINGSLINJER

Berlingske ønsker at sikre, at debatten på b.dk føres i en ordentlig tone, som gør det inspirerende og udfordrende for alle at bidrage og deltage. Vi efterlyser gerne klare, skarpe, holdningsmæssige stærke indlæg med stor bredde og mangfoldighed og kritisk blik på sagen. Men vi accepterer ikke indlæg, som er åbenlyst injurierende, racistiske, personligt nedgørende. Sådanne indlæg vil fremover blive slettet. Det samme gælder indlæg, der ikke er forsynet med fuldt og korrekt navn på afsenderen, men som indeholder forkortede navne, opdigtede eller falske navne.

Vi opfordrer samtidig alle debattører til at gøre redaktionen opmærksom på indlæg, som ikke overholder disse retningslinjer.

Redaktionen

Yderligere info