Kronprinsens nye rådgiver

Det forlyder, at Kronprinsen har ansat en rådgiver, der skal hjælpe ham med at blive valgt ind i IOC. Det drejer sig om Folketingssekretær Morten Roland Hansen, der er fuldstændig ukendt i den brede offentlighed. Ingen havde regnet med, at det skulle være sådan en profil, og det har i et kort øjeblik slået benene væk under de ellers så kritiske medier, for hvad skal man mene om den udnævnelse?

Det eneste vi ved om Morten Roland er, at han udover at være en dygtig embedsmand med indsigt i internationale forhold, er sprogofficer med speciale i arabisk sprog. Det er en yderst krævende reserveofficersuddannelse, som kun de færreste magter at gennemføre.

For Morten Roland er jobbet for Kronprinsen et karrierespring af dimensioner. Et job i Folketinget er da interessant, men kan på ingen måde sammenlignes med hvad der nu venter.

Alle kommentatorer har samstemmende peget på, at Kronprinsen har brug for en spindoktor, der kan lære ham at begå sig medierne, og i det lys kan udnævnelsen af Morten Roland virke besynderlig. Her skal man bare tænke på, at en kommunikationsrådgiver nok kan lære Kronprinsen at tale bedre dansk, men når det kommer til de komplicerede diplomatiske manøvrer, der skal sikre, at Kronprinsen kan navigere sikkert igennem de mange kringelkroge i den internationale sportsverden, ja så lyder Morten Roland som den helt rigtige profil.

I kulisserne arbejdes der fortsat på at opgradere Kronprinsen på kommunikationsfronten, og enten vil man betjene sig af en ekstern konsulent, eller også ser vi snart endnu en nyansættelse i Kronprinsens Hofstat (Kronprinsens sekretariat). Jeg gætter på, at en egentlig spindoktor ikke i første omgang vil komme på tale, for så ville Kongehuset jo indirekte anerkende, at Kronprinsen har et kommunikationsproblem. Så er det bedre at finde en mere diskret løsning. Sådan er logikken, når man lever afskåret fra den virkelige verden.

Hvis Kronprinsen alligevel skulle beslutte at opgradere sin organisation på kommunikationsfronten, så vil jeg anbefale, at nyhedsrummet på Kronprinseparrets hjemmeside får en alvorlig overhaling. Jeg mener – hvem gider at læse om, at Prins Christian skal i vuggestue, når det eneste, der for alvor har omverdenens interesse er et IOC-kandidatur. Men det er ikke nævnt med et ord – den seneste – og eneste – nyhed i 2008 er, at Kronprinsessen nu skal uddannes i Hjemmeværnet. Det er i mine øjne tragikomisk.

Ikke uventet har Dronningen nu offentligt bakket op om sin søns kandidatur. Det begrunder hun blandt andet med, at Kronprinsen er en voksen mand, der er i stand til at træffe sine egne beslutninger. Det synes jeg ikke hun skulle have sagt. For det første er det ikke værdigt, at hun føler sig kaldet til at minde sine undersåtter om, at hendes snart 40-årige søn rent faktisk er voksen, og derudover er det jo ikke rigtigt, at Kronprinsen kan træffe sine egne beslutninger. Problemet er netop, at han stort set intet kan beslutte – det viser forløbet omkring hans IOC-kandidatur med al tydelighed.

Så held og lykke til Morten Roland – det vil han få brug for.

20 responses to “Kronprinsens nye rådgiver

 1. Kære Joachim Sperling

  Jeg har fulgt lidt med i kommentatorernes debat om kronprinsens IOC medlemskab. Jeg understreger kommentatorernes debat. Her er igen et indlæg fra dig til kollegerne. Der skal nok komme mange svar. Der er jo ligesom gået selvsving i den. Men lad os ikke håbe de er ligeså selvfede og bedrevidende som dit indlæg. Alle kronprinsens problemer er da løst hvis kongehuset ansætter dig (eller en af dine kolleger). Sjovt de ikke kan få øje på den mulighed..

 2. Visse dele af kommunikationsbranchen er tilsyneladende ved at gå i selvsving, når den føler sig kaldet til at irettesætte Dronningen og kronprinsen. Og gerne på en selvglad, nedladende og ordkløverisk måde, for det er jo gratis. Enhver véd at kongehuset ikke har mulighed for at forsvare sig. Derfor siger disse udfald en masse om deres ophavsmænd og meget lidt om dem, de er rettet mod. Der er faktisk en del der taler til fordel for kronprinsens ønsker, og det skal nok komme frem – bare ikke her, hvor dagsordenen er at føre sig frem. Det må være muligt netop for professionelle kommunikationsfolk, der gerne vil bemærkes, at finde et emne, hvor alle involverede kan deltage på lige fod.

 3. Spændende debat, men ikke et eneste argument fra pikerede royalister, der lader galden flyde ud over budbringeren.

  Kom nu “Toft” og “H.Holstein”. Lad os nu høre nogle argumenter for, hvorfor at det er så genial en idé Kronprins Frederik har fået med at sidde i IOC’s bestyrelse. Bare én!

 4. Til Jarl Cordua

  Hvem har sagt det er en genial ide? Pikerede royalister? Kender du mine holdninger? Jeg har kun argumenteret for min mening om indlægget i almindelighed. Indlægget kunne have handlet om meget andet. H. Holstein mener at kommunikationsbrancgen er gået i selvsving over IOC medlemskabet. Jeg mener den er gået i selvsving i al almindelighed. Man taler med hinanden, henviser til hinanden som sandhedsvidner. En lille gruppe af bedrevidende kommunikationsfolk. Det er mit ærinde.

  Du bekræfter jo selv mit udsagn, når du kalder Joachim Sperling for budbringer. Budbringer for hvem?

 5. @Toft og Holstein
  Jeg synes det er relevant at sætte Kongehuset under lup. Vores demokrati har måske behov for et statsoverhoved, der kan noget andet og mere end det vi ser nu. I mange andre lande har man en præsident, der spiller en noget mere klar rolle end hos os, og som man vælger for en periode af gangen. Det handler om den måde vores demokrati skal fungere på. I Tyskland kan man eksempelvis se præsidenten træde frem i særlige situationer, hvor der kan være behov for det, og præsidenten kan også tegne de lange linier ift væsentlige emner af samfundsmæssig betydning, og komme med udtalelser om forskellige dele af udenrigspolitikken. Bevares – det er en ceremoniel funktion, hvor den primære rolle er forskellige protektorater – men alligevel.

  Vi har et Kongehus, der klipper snore, og når så de vil noget andet og mere, så kommer diskussionen om hvilke rammer de har at spille inden for. Hvad er jeres input i den debat?

  Jeres mening om kommunikationsfolk må I da gerne have, men jeg forstår ikke hvad det er I vil sige. Vi har en fri debat hvor alle kan blande sig – det kræver bare man har nogle argumenter.

  @Jarl: Jeg er uafklaret om det er en god ide om Kronprinsen stiller op til IOC. Jeg er kommet frem til, at hvis han vil noget med sin position, så må han også komme ud af busken og mene noget. Så må det briste eller bære. Kan han ikke klare det, når dagen oprinder, så må han gå af.

 6. Kære Joachim Sperling

  Du forstår ikke! Kræver at man har nogle argumenter!

  Sarkasmen er ikke til at tage fejl af. Svar til to ignoranter! Det har du ret til. Du har også ret til dine meninger. Det anfægter ingen.

  Men Jarl.(Kollega). Ham havde du et pænt svar til.

  Alt det andet du skriver det tyske præsidentembede, kongehusets rolle o.s.v. kan de allerfleste da blive enige om. Det skal da debatteres.

  Min mening om kommunikationsfolk går på, at jeg mener, at mange ikke lever op til det store ansvar det er, at have så stor gennemslagskraft. I sætter dagsordenen i stedet for at referere. I får jeres personlige meninger til at fremstå som den skinbarlige sandhed. Fordi I er dygtige til at kommunikere(ment som ros).

  “Alle kommentatorer har samstemmende peget på o.s.v.” Altså igen kommentatorernes mening om at kunne begå sig i medierne. Hvad tror du de ikke professionelle, som kronprinsen vel har mere brug for at kunne kommunikere med, mener om det samme emne.

  Som om spindoktorer er løsningen på al kommunikation mellem mennesker?

  Hvis du ikke ud af dette forstår mit ærinde, melder jeg mig på dit næste kursus. (hvis det findes).

  Til sidst:

  Kronprinsen kan da udmærket være medlem af IOC. Han er veluddannet, har indsigt i sportsverdenen og er vel overalt respekteret for sin integritet og ubestikkelighed. Det kan vel kun hæve niveauet i IOC. Måske kunne han endda forbedre tingenes tilstand. OG ikke mindst: DIF og sportfolkene ønsker ham som medlem. Og skulle han løbe ind i et par kommunikations-øretæver er jeg sikker på, at han vil blive tilgivet i stort omfang.

  Skulle politiseringen omkring hans person bliver for voldsom, kan han da bare trække sig ud med en forklaring om, at han ikke har tid.

  At kronprinsen har valgt at være tavs indtil videre er jo hans valg. Ikke?

  Med venlig hilsen

 7. Kære Joachim Sperling.

  Nu mangler jeg jo et kursus (se ovenfor), så derfor kommmer det lidt efter lidt.

  Hvordan kan det være uværdigt at mene, at kronprinsen er så voksen, at han kan træffe egne beslutninger. Det er da et almindeligt brugt udtryk, uden nogen egentlig dybere mening. Hvis dronningens udtalelse er uværdig, hvad kaldes så alt det “spin” du laver omkring samme udtalelse.

  Hans kandidatur er afstemt med statsministeren og dennes rådgivere(regeringen).

  Kronprinsens beslutning er, at han vil påtage sig jobbet hvis det er muligt for ham.

  Det er dog en beslutning der vil noget. Ikke? Bare se reaktionerne fra kommunikations-korpset.

  Men dronningens mening, statsministerens mening, rådgivernes mening, regeringens mening, DIFs mening, halvdelen af befolkningens mening og ikke mindst kronprinsens egen mening, betyder ikke meget for dig.

  Se sådan LÆSER jeg dit indlæg. Derfor ordene selvfede og bedrevidende.

  Og når jeg læser dit indlæg på den sådan, må du da gerne antyde, at jeg ikke har fattet en pind.

  Men du er jo eksperten i kommunikation. OG hvordan var det lige det gik med kommunikationen til mig.?

  At du så mener, at kronprinsens kandidatur til IOC bør medføre diskussioner om demokrati, kongedømme eller republik, er jeg helt uening i. Det kan da udmærket diskuteres meningsfyldt. Men efter min mening er det helt skudt over målet i denne sammenhæng.

 8. Kære “Toft”

  Beslutningen om at lade Kronprinsen opstille til IOC er afstemt med statsministeriet, men det er sket efter hårdt pres, og regeringen har efter det oplyste sagt nej tidligere. Det var åbenbart først efter Niels Bernstein forlod statsministeriet, at den røg igennem. Så man har været i tvivl.

  Problemet er jo ikke bare Kongehusets rolle ifm at det er svært at undgå at sammenblande sport og politik, men også, at det er en glidebane, der stiller store krav til Kronprinsens evne til at forklare sig. Det er problemet, som jeg ser det. Han er ikke god nok til at klare sig i en debat, hvor han skal redegøre for IOC’s beslutninger – han taler sort. Havde han været skarpere, så havde jeg ikke været i tvivl om at det var ok. Det har jeg også skrevet i en anden kommentar.

  Du er velkommen til at mene hvad du vil om mig – selvfed og bedrevidende mv. Det lever jeg gerne med. Men du må omvendt også acceptere, at jeg ikke vil diskutere sådan noget. Det eneste jeg bare gerne vil slå fast over for dig er, at jeg ikke er “spindoktor”. Jeg lever af at kunne forstå hvordan visse ting hænger sammen, så dem jeg arbejder for kan udvikle deres forretning. Det kan være at analysere hvordan argumenter kan angribes fra forskellige synsvinkler, og formulere en række budskaber så de trænger igennem de rigtige steder.

  Dine generelle betragtninger om kommentatorer er da relevante – men der er jo ingen der tvinger dig til at læse hvad kommentatorerne mener. Hvorfor det er kommet hertil med kommentatorer og eksperter i den offentlige debat, er en diskussion, som er meget vidtgående, og som vi må tage en anden gang.

  vh

  Joachim

 9. Sperlings synspunkter om hvad der interesserer dem, der går ind på Hoffets hjemmeside er noget navlebeskuende – men det er typisk for Sperling og dele af kommunikationsbranchen.
  Jeg tror faktisk de allerfleste brugere af Hoffets hjemmeside hellere vil læse om, hvornår Prins Christian starter i vuggestue fremfor Kronprinsens overvejelser om at kandidere til IOC. Og bliver Frederik en dag valgt fremgår det nok også af siden.
  Og Morten Roland kan jo være en udmærket rådgiver for Kronprinsen selvom Sperling ikke kender ham. Men det er naturligvis ærgerligt for Sperling at hans fuldstændigt naive bud på en spindoktor til Frederik ikke er gået i opfyldelse. Dem offentliggjorde Sperling på K-forum for nogen tid siden, og kendetegnende for dem var at det var kendte og semikendte personer – bl.a Paula Larrain !!- som i sig selv ville være interessante. Og det hører ikke til på PLUS-siden når man arbejder for Kongehuset. Men såvidt jeg har læst skal Morten Roland rådgive Kronprinsen ud i det sportslige og om IOC. Så Sperling kan stadig nå at give nye råd om, hvem der skal tage sig af det usportslige:-)

  Vh Jens Langergaard (selv i kommunikationsbranchen)

 10. Kære Joachim Sperling.
  Hvem betaler CIRKUS AMALIENBORG´s nye medarbejder?
  Er det Dansk Idrætsforbund eller er det endnu en udgift fra den familie der bliver væltet over på skatteyderne?
  Når man ser på Morten Rolands tidligere beskæftigelse må man vel samtidig sige at han er overkvalificeret til opgaven.
  Havde det ikke været mere hensigtsmæssigt at man var startet med en talepædagog?

 11. @Jens Langergaard
  Tak for hilsen. Nu ved vi jo ikke endnu, om mit bud på en spindoktor går i opfyldelse. Men jeg kan da godt se nu, at du skulle have været med på listen:-)

  @Hans J. Pedersen
  Jeg tror at Morten Roland er den helt rigtige til jobbet og jeg er sikker på, at det kræver en stor del af Morten Rolands ressourcer at nå i mål. At blive valgt ind i IOC er ikke nogen enkel sag. Jeg går ud fra, at Kronprinsens Hofstat er i stand til at dække Morten Rolands løn.

 12. Når Sperling i den grad langer ud efter kronprinsens person må jeg minde ham om at kronprinsen har kvalificeret sig højt på vidt forskellige felter, og det med en ydmyghed, som er fjern fra Sperlings fremfærd. Hvis han lige skulle have et efterslæb på Sperling snævre sti, mon så ikke det også løser sig? I øvrigt er det en misforståelse at kræve at de kongelige skal være så meget bedre end os selv. Det væsentlige er dels at de samler folk, sådan som de med succes gør – kronprinsens hjemmeside skal iøvrigt ses i den sammenhæng – , dels at de ikke er politikere, med de lig der ofte følger med i lasten – se blot på Frankrig og Italien. Når Sperling taler om præsidenter, vil jeg medgive at folk som Anker Jørgensen og Anders Fogh Rasmussen utvivlsomt kunne være ophøjede statsoverhoveder, men det er en garant mod magtmisbrug at de ’kun’ kan nå statsministerposten. De tyske forbundspræsidenter er næsten usynlige, mens en konge/dronning giver anderledes respekt – spørg blot et misundeligt udland, eller den danske befolkning. Hvad angår økonomien, som en anden kommentator bragte på bane, ville 24 år med præsidenter medføre omkostningen til måske fem pensionerede præsidenter, foruden den indeværende præsident og hans ’hof’. Hertil kommer byrden af vennetjenester, som skiftende præsidenter har måttet yde, samt omkostningen ved hver præsidents valgkamp.

 13. Kære H. Holstein

  Jeg “langer” ikke ud efter Kronprinsen. Jeg gør blot opmærksom på, at han ikke kommunikerer præcist nok i forhold til den rolle han er tiltænkt.

  Den respekt, som du mener Kongehuset har, hviler ene og alene på den popularitet vores Dronning nyder i befolkningen. Men der er ingen garanti for at det fortsætter.

 14. Kære Sperling,
  Jeg synes du fik kommunikeret dig betydeligt længere ud end blot til at ’gøre opmærksom på’. Det er i denne forbindelse værd at bemærke at Kronprinsen bl.a. har det fortrin at han kommunikerer uden at være forbitret og perfid, egenskaber, som du har en sikker snert af.
  Dronningen er bestemt populær, men alle hendes forgængere siden Frederik den 6., også Chr. X, der var lige ved at få ørene i maskinen, har ligeledes formået at samle danskerne – og det kommer Kronprinsen såmænd også til. Det skal nok gå altsammen.

 15. Uenig Sperling. Jeg er sikker på, at Kronprinsen er MINDST lige så populær som Dronningen. Og ikke kun på GRUND af Dronningen. Kronprinsen appellerer bredere, er jeg sikker på.

 16. 2 Etsningar efter konstn?r Kathleen Cantin Jag har 2 vackra etsningar av etsning konstn?ren Kathleen Cantin. En ?r Evening Stillness. 118/260 och den andra ?r Along The Shore. 38/260. De ?r b?da undertecknas av konstn?ren och med ?r 1983 De bevarande tovigt och inramade med h?gsta kvalitet syrafritt konstmaterial tillbaka 1983 Bevarande klarglas anv?ndes ocks?. Jag tog en av dem f?r att visa att de ursprungliga studio folk som gjorde utformningen. De ?r b?da fantastiska bitar och de ?r b?da i utm?rkt skick. B?de konst och ramar ?r i fortfarande i utm?rkt skick. Sv?rt att tro att de ?r b?de nu 30 ?r gammal. Att komma till min po?ng ?r det n?gon som vet vad dessa skulle vara v?rt i dagens marknad. Dessutom g?r de stommaterial som anv?ndes tillf?r n?got merv?rde till sj?lva konsten. Ivrigt p? dina expert svar. Tack i f?rv?g.
  Prada 1M1132 Svart Läder Silver Hardware Bi-Faldig Plånböcker http://www.handla2u.se/prada/index.php?main_page=product_info&cPath=12&products_id=1283

 17. Det internationella samfundet passivitet kunde inte annat ?n f?rsvara den f?rv?ntade palestinska reaktionen. President Mahmoud Abbas sent p? December 4 ordf?rande ett palestinska ledarskapet m?te i Ramallah, deltog f?r f?rsta g?ngen av f?retr?dare f?r de rivaliserande Hamas och Islamiska Jihad r?relser. De best?mde sig f?r att be FN: s s?kerhetsr?d att anta en bindande resolution som tvingar Israel att stoppa all bos?ttning i det ockuperade staten Palestina och konstaterade att Israel tvingar oss att g? till Internationella brottm?lsdomstolen (ICC).
  Moncler Kvinnor Pelzkragen Svart Ned Jacka http://www.moncler-jacka.eu/moncler-kvinnor-pelzkragen-svart-ned-jacka/

 18. Tidigare i ?r, forskarna avslutade en enkel studie om arbete utbr?ndhet. F?rst fr?gade de 154 undergrads att slutf?ra en rad ordpussel. Beroende p? din personlighet, ordpussel kanske l?ter som den 10: e kretsen av helvetet, eller kanske det fungerar du upp i en svindlande, gr?nslinje pinsamt sp?nning. Forskarna stod f?r detta genom att fr?ga eleverna: Hur roligt tycker du att denna uppgift kommer att bli? d? de satte dem att arbeta p? pussel.
  Chanel Väskor Svart Lammskinn Läder 47547 BGV http://www.handla2u.se/chanel/index.php?main_page=product_info&cPath=11&products_id=313

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *