Kan CEVEA slå CEPOS af banen?

Med tænketanken CEVEA skal centrum-venstre tage kampen op mod de ultraliberale fra CEPOS. CEPOS har i sin korte levetid bevist, at en tænketank kan levere et medieegnet analyseberedskab med ledige standpunkter, som der findes til overflod på højrefløjen, fordi alle politiske partier kappes om midten. CEPOS har udstillet at venstrefløjens ideforladthed, og det forhold, at Socialdemokraterne ikke har kunnet matche Anders Foghs kannibalisering af velfærdsstaten. Spørgsmålet er, om CEVEA kan gøre noget tilsvarende.

CEVEA har været undervejs i flere år, men problemet har været at skaffe penge til driften, og det problem er fortsat ikke løst. Derfor er sekretariatet bemandet af ulønnede studerende, og det er ikke en holdbar konstruktion.

Det bliver ikke bedre af, at bestyrelsen næsten udelukkende består af gamle mænd og kvinder med den tidligere kulturminister Jytte Hilden som formand. Modellen med at afprøve socialistiske projekter ved hjælp af ultraung arbejdskraft er afprøvet før på Københavns Rådhus. Også her har en ældre kvinde samlet et hold af unge disciple omkring sig, men til forskel fra CEVEA havde hovedparten af dette hold et lønbudget og en noget mere karismatisk leder at trække på.

CEVEA ligner noget, som skulle være blevet på tegnebrættet, men hvor det nu måtte det briste eller bære. Men at man lancerer en tænketank med et budget på kun 500.000 kr. virker uovervejet, for det betyder, at CEVEA kun har ét skud i bøssen. Der skal ikke mange fejlgreb til, at de mulige sponsorer mister troen på projektet, og så bliver det umuligt at indsamle de ønskede 3 millioner kroner årligt, som CEVEA budgetter med.

Det er besynderligt, at den samlede danske arbejderbevægelse ikke er i stand til at rejse 3 millioner kroner til en tænketank up front, når man nu igennem tre år er blevet pryglet af CEPOS. For lukker CEVEA efter kort tid på grund af manglende opbakning, bliver det svært at stable en ny Centrum Venstre tænketank på benene.
CEVEA opererer både med en bestyrelse og et advisory board. Det virker som om, at advisory boardet består af velmenende mennesker, som har sagt nej til at sidde i bestyrelsen, men som gerne vil låne deres gode navn ud til et sympatisk projekt. Eksempelvis ville jeg nok have valgt Mogens Lykketoft fremfor exkonen Jytte Hilden til formandsposten og til de menige pladser Henrik Dahl før Ove Kaj Pedersen, Hanne Vibeke Holst før Mimi Jakobsen og Christian Friis Bach før den tidligere kaospilot Uffe Elbæk. CEVEA’s bestyrelse er således en sørgelig forsamling, som vil få svært ved at positionere tænketanken overfor meningsdannere og sponsorer.

CEVEA’s stærkeste kort ser ud til at være direktøren Jens Jonatan Steen, der trods sine 26 år ligner en mand, der kan gøre en forskel for CEVEA. Han har både engagement og intellekt, men det er dog næppe nok til at matche CEPOS, der med Martin Aagerup i spidsen har en af Danmarks skarpeste samfundsanalytikere. Aagerup er flankeret af en hær af tunge sekretariatsmedarbejdere, senest har man ansat kometen Jacob Mchangama som chefjurist, og det får Jens Jonatan Steens folk til at ligne det de er – ganske almindelige studentermedhjælpere.

CEVEA er således overmatchet både hvad angår politologisk, økonomisk og juridisk ekspertise. Hertil kommer, at CEPOS har opbygget et enormt mediemæssigt beredskab, der gør dem i stand til at sætte en dagsorden gang på gang, så selv Arbejderbevægelsens Erhvervsråd må se sig distanceret. Her starter CEVEA fra bunden, hvilket den noget forkølede lancering af projektet tydeligt demonstrerede. Lidt snak i Deadline og et par artikler i dagspressen og Ugebrevet A4 var bestemt ikke imponerende i forhold til projektets overvældende potentiale. Problemet er naturligvis, at en ukendt direktør og en afdanket formand ikke er nogen vinderkonstellation i mediernes optik.

CEVEA’s chance er at sætte sin egen dagsorden, og ikke bruge tiden på at slås med CEPOS, for der vil de uværgeligt blive sat til vægs. I stedet kan de satse på at skabe nye og friske ideer til Socialdemokratiet, der fortsat har svært ved at trænge igennem med et bæredygtigt politisk projekt.

CEVEA dukker i kølvandet på et andet tænketanksprojekt, nemlig Martin Lidegårds miljøtænketank Concito, der i lyset af de mange andre græsrodsbevægelser og aktiviteter, der findes på miljøområdet virker komplet overflødig. Det gør CEVEA, på trods af sit ufærdige format, langt fra.

Dette indlæg blev først bragt på K-forum

Opdatering torsdag den 18. september kl 23.00:

Jens Jonatan Steen mødte Martin Aagerup i en direkte konfrontation i Deadline hos Jacob Rosenkrands. Jens Jonatan Steen roder sig ud i substansløse forklaringer i modsætning til Aagerup, der kører i sædvanlig stil. JJ Steen er måske nervøs og trykket i mødet med mesteren – lad os håbe det.

9 responses to “Kan CEVEA slå CEPOS af banen?

 1. Kære kommentator.
  Dit sure løg. Du er ovenikøbet aldersdiskriminerende angående de involverede personer. En af de involverede er Marianne Jelved og jeg er enig med hende jvf aftenshowet i dene uge. Man er ikke nødvendigvis fuldstændig uddateret blot fordi man er oppe i årene. Desuden giv dem dog en chance. Det har jo altid været nemmere i debatten at være erhvervsmand og neoliberalist. Markedet klarer alt! Se lige på finanskrisen. Det er jo typisk at når erhvervsfolk som Lehmann bank går på bagen, så kan de sagtens finde ud af at komme rendende til statskassen og få tilskud. I dette tilfælde sker det via Nationalbanken, men det er principielt underordnet.

 2. Helt uenig i kommentaren den 18/9 kl. 23.00. Vi så en offensiv Cevea-direktør og en svag defensiv Ceposdirektør, der nærmest kun kunne sige noget svævende om liberalistisk økonomisk teori og at han da ikke var imod SSP-samarbejdet. Cepos mange penge er åbenbart ikke alt.

 3. CEPOS har aldrig fundet andet end lommeuld – og det vidste vi jo godt i forvejen var der.

  Cevea og andre mediestunts er uendelig overflødige. Ingen gider længere høre på dem – se til Tyskland hvor de sover trygt og roligt. Franz Müntefering nægtede som bekendt at blive begravet i den socialdemokratiske af slagsen. Han ønsker indflydelse – og vil derfor være formand for partiet.

  Hr. Sperling gør klogt i at tænke lidt længere end denne og hans sidste tossede klumme om Laudrup. Forhold dig kritisk til stoffet Sperling!

 4. Ja orderet CEPOS kan få det til at løbe koldt ned af ryggen på mig,tænk sig der sidder virkelig mennesker i dette land som mener det de gør.Jeg er ikke bagudskuene, men vi bor faktisk i et land hvor de socialdemo. dyder har frambragt et vælfærssamfund hvor personer som dem i Cepos og os andre sidder på toppen lige nu, men til forskel fra personerne i Cepos er vi ( SOCIALDEMOKRATER ) indstillet på at dele med andre.Og ikke kun se verden ud igennem sin egen navle.Jeg kan fortælle at jeg er Åab tilhænger og da de spillede mod Celtic
  sagde træneren til spillerne Celtic er de bedste men står i sammen kan i måske vinde.
  Så hurra for Cevea. Mvh Gert Thomsen

 5. @Henrik:

  Jeg peger blot på at CEVEA’s bestyrelse i høj grad er “over the hill”, og at advisory boardet nok rummer mere potentiale. Du kan godt være på toppen i en høj alder – se blot John McCain.

  @Jens:

  Jeg vurderer de to ud fra deres evne til at forsvare deres respektive synspunkter – altså deres retorik – og ikke ud fra deres politiske synspunkter. Så vidt jeg lige kan se har JJ Steen brug for at blive medietrænet.

  @Claus:

  Prøv lige at læse dit afsnit to igen. Det er helt sort for mig.

 6. Det er jo meget trist at politik i vort betydeligste naboland er sort tale for dig.

  Men Franz Müntefering var den tidligere formand for Socialdemokratiet i Tysjkland – SPD. Han trak sig tilbage grundet modstand mod den reaktionære Schröder politik, Agenda 2010. Den politik som socialdemokrater overalt i 90-erne førte – og som vi i Danmark stadig lider under Jelved/Nyrup Rasmussen tåbelighederne.

  Denne kritik af sin politik måtte Schröder acceptere, udskrev valg og tabte. Müntefering var hans tro væbner og kunne ikke holde sig på formandsposten. Fattigdom breder sig i disse år i Tyskland som følge af Hartz IV, den borgerlige arbejdsmarkedspolitik, som vi har, og som tyskerne nu vil gøre op med.

  Derfor blev efterfølgeren Kurt Beck udsat for voldsom personlig kampagne – og trak sig tilbage for 14 dage siden. Efter Münteferings kones død i forsommeren, ønskede Müntefering at komme tilbage til politik. Man foreslog ham formandskabet af den socialdemokratiske tænketank, det er vist den der hedder Friederich Naumann Stiftung, men dette afslog han. Han ville være blandt de levende og igen have indflydelse. Han er nu midlertidig formand indtil den berammede kongres i November.

  Reelt er disse tænketanke en gammel ide fra dengang hvor de politiske partier ikke havde veludbyggede sekretariater. Det har de i dag, så det der er tilbage for tænketankene er egentlig et forsøg på at tiltrække økonomiske sponsormidler fra personer som føler sig i yderkanten af partier men med en holdningsmæssig tendens i den pågældende retning.

 7. Hej

  Til klummeskriveren endelig har du forstået pointen omkring aldersfasisme, så lad vær med at skriv sådant noget sludder, som du gjorde i første omgang.
  Bare omkring facts. Friedrich Naumann Stifftung er den socialliberale tænketank altså FDPs. Jeg har selv besøgt den.

 8. Lige en komentar til Henrik. Du har ret medht.
  McCain. Jeg så 21 søndag den 21 sep. hvor Erik Rasmussen [ ex. træner ) var i Boston US.der kunne jeg se en fattigdom som jeg kun ser i
  den 3.verden.Så lad endelig Mcain komme til magten. For som de siger i CEPOS det er jo uligeheden der skaber dynamiken.Jeg mener at
  skabelsen af CEVEA set i det lys er meget
  velkommen.
  Tak for en god debat

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *