Superligaen – forstokkelse i DBU spænder ben for nødvendig udvikling

Lørdag morgen blev jeg ringet af op af P1 Morgen, der gerne ville have min kommentar til Politikens forsidehistorie: Eksperter: Topfodbold skal trimmes.

Det er jo en historie man har hørt mange gange før, men dagens anledning er, at OB kl. 17.00 i dag tager i mod FC Nordsjælland. OB skal senere på sommeren møde Panathinaikos i kvalifikationsturneringen til Champions League og dermed har Danmark to hold med i Europas fineste selskab, for FCK er jo også klar til turneringen.

Det er flot, men problemet er, at klubberne samlet set har en elendig økonomi, og at det truer den position dansk fodbold har opbygget nøjsommeligt over mange år.

På grund af tekniske problemer kom mit interview kun til at vare tre minutter, så jeg fik ikke afleveret min hovedpointe, som er, at strukturproblemerne skyldes forstokkelse hos konservative fodboldledere.

Dansk topfodbold er splittet mellem foreningsfolkene i DBU og det professionelle set-up i Divisionsforeningen. Det var DBU, der i sin tid nægtede Harald Nielsen – dansk fodbolds største stjerne nogensinde sammen med Michael Laudrup og Allan Simonsen – at stille op for det danske landshold. Og det er selvsamme DBU, der er i dag er stopklods for at Superligaen kan undgå at spilde millioner hvert år på at klubber som Esbjerg, Randers og AGF rykker ud af landets bedste række.

En blandt flere årsager til den store tilskuernedgang Superligaen oplevede sidste år var, at AGF måtte ned i 1. division. Til de store kampe kunne AGF ellers sagtens samle mellem 10 og 20.000 tilskuere, men det er der ikke basis for i 1. division. Det er ærgerligt, at spillere som Hjalte Nørregaard, Peter Graulund og Martin Jørgensen skal spille i 1. division, ligesom det er forkert, at Esbjergs hold nu er i 1. division. Det er det rene pengespild.

Og penge, det mangler man i Superligaen. Næsten alle klubber har gigantiske underskud, og intet tyder på at det vil ændre sig fremover, fordi alle pengene går til lønninger. Hvis man kan samle ressourcerne og lave klare retningslinjer for dem, der driver en professionel forretning, er der håb for fremtiden. Men hvordan? Divisionsforeningens stort anlagte strukturforslag, der skulle reducere nedryningsrisikoen, faldt til jorden sidste år uden overhovedet at kommet til afstemning. I stedet gennemførte man en mindre justering af 1. division.

Hvorfor? Fordi DBU  blander sig for meget i Divisionsforeningens arbejde. Små provinsklubber har alt for stor indflydelse gennem DBU, så længe de står sammen, og det gør naturligvis klubber som FCK og Brøndby rasende. De vil gerne sikre, at ressourcerne samles om dem og deres nærmeste konkurrenter, så dansk fodbold fortsat kan gøre sig gældende internationalt.

Det spænder DBU imidlertid ben for. De vil ikke afgive deres magt til Divisionsforeningen, fordi de er bange for kun at stå tilbage med landsholdsfodbold og talentudvikling. Det er forståeligt, men ikke acceptabelt. Deres løsning er at udvide Superligaen til 16 hold, men det vil kun gøre alt værre og sprede ressourcerne  i endnu større omfang.

Divisionsforeningens forslag fra sidste år, var efter min opfattelse unødvendigt klumpet, og gjorde det nemt for DBU at skyde ned. Man forslog et kompliceret slutspil, som man har dårlige erfaringer med fra andre lande. I stedet kan man bare gøre som i England, hvor klubberne i den næstbedste række spiller om en plads i Premier League i nogle play-off kampe. Hvad med at lade de to dårligste klubber i Superligaen møde de to bedst placerede i 1. division? Så kunne man nøjes med fire ekstra kampe, fremfor at lave hele strukturen i Superligaen om. For den fungerer egentlig udmærket.

I sin tid faldt DBU’s modstand mod professionel fodbold på, at Harald Nielsen og Helge Sander som trold af en æske truede de fortidslevningerne i DBU med en piratliga. Så fik de travlt hos DBU, og fik på rekordtid stablet en professionel liga på benene. Tiden er vist moden til at topklubberne i Danmark giver DBU samme ultimatum. Enten er det vores vej, eller også er det the ”high-way”.

Tør klubberne det?

4 responses to “Superligaen – forstokkelse i DBU spænder ben for nødvendig udvikling

 1. DBU er en flok amatører. Det er ikke kun i Superligaen. Det er også landsholdet, der har problemer. Generelt er man overhovet ikke interesseret i, at få dansk fodbold gjort profesionel, så at man klare sig i international fodbold. Jeg er næsten også sikker på at den nye landstræner bliver en dansker. Og efter min mening er der ingen dansker som er egnet til dette job. Der mangles international erfaring.

 2. Jeg synes at den engelæske model er fin. Dansk version:

  Nr 1 i 1 division rykker direkte op

  Nr 2 i 1 division spiller sammen med de 3 sidste i superligaen om de to sidste pladser som 2 play-of kampe, hvor vinderne får en plads i superligaen.

 3. Hvorfor ikke køre den helt ud, og gøre som i USA’s NFL, hvor ligaen er en totalt lukket fest, med centralstyring af hvem der å købe spillere hvornår?

  Altså lave ren planøkonomi i en konkurrencesport!

 4. Et stort problem, som jeg har forstået det, er at DBU sidder på pladserne til UEFA’s turneringer.

  FCK har ikke råd til at opgive muligheden for CL deltagelse, grundet deres økonomiske situation.

  Holdene lige efter FCK vil ligeledes have det svært uden muligheden for europæisk deltagelse.

  Så skulle man ud i en europæisk piratliga, men det har nok lidt længere udsigter, og ville i sidste ende nok kun tilgode se de allerstørste klubber i Europa, muligvis med et enkelt gæstevisit af FCK engang imellem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *