Til dig der får kvalme af digital post fra det offentlige…

I fredags gik det op for mig hvordan man som selvstændig tilmelder sig den digitale postkasse på under 5 minutter. Men også hvor åndssvagt systemet er tænkt lige fra begyndelsen og hvor dårligt det er kommunikeret.

Tanken om den digitale postkasse med post fra det offentlige er forkert. Man monterer jo heller ikke to postkasser foran sit hus eller i sin opgang. Hvorfor skulle man dog det? Så her en guide til dem, der gerne slipper for det.

“Løsningen” forudsætter, at man har en netbankløsning med adgang til e-boks. Det tror jeg de fleste selvstændige har – det har man ihvertfald i Danske Bank. Så kan man droppe alt det med virk.dk, som jeg personligt får kvalme af.

Så går man ind i sin e-boks, og tilmelder alle offentlige myndigheder. Herefter kan som en service få tilsendt en mail, der fortæller at der er havnet digital post i e-boksen. Det kræver blot, at man går ind i indstillinger og angiver sin mail. Det er jeg personligt nødt til, for er der noget jeg aldrig kommer til, så er det at gå ind i min e-boks med mindre jeg absolut skal.

Men hov – var der ikke noget med en digital medarbejdersignatur? Jo – den skal man stadig have, for der vil være en lille hængelås på al posten fra det offentlige i en e-boksen, og den kan kun åbnes ved at bruge medarbejdersignaturen. Det kræves også at man aktiverer et link og bruger en aktiveringskode.

Her er en vejledning som min kollega Jesper har lavet. Den viser hvor nemt det er.

Her er beviset for at det kan lade sig at gøre at gå udenom den digitale postkasse fra det offentlige. Det tager kun 5 minutter og man kan herefter nøjes med en postkasse.

Spørg mig ikke hvorfor man overhovedet skal have en digital medarbejdersignatur. Man er jo i forvejen inde i sin virksomheds bankkonto via sin netbankløsning. Banken kan altså godt leve med at man kan tilgå begge løsninger ved hjælp af et personligt NEM-ID – men det kan det offentlige ikke. Navnlig for en-mandsvirksomheder og mindre virksomheder er det helt i skoven og vel det man kan kalde et teknologisk tilbageskridt.

7 responses to “Til dig der får kvalme af digital post fra det offentlige…

 1. Jeg er meget enig med dig, det er helt hen i vejret. Kan du sige mig hvad en LRA signatur er?
  Det næste er så at man som virksomhed også skal have en Nemonto, som er vedtaget ved lov. Jeg har lige startet en lille enkelmandsvirksomhed inden for rådgivning. Jeg har en privatkonto I Danske Bank, men den kan ikke bruges som NemKonto til virksomheden. Bankerne tager sig godt betalt for at oprette en ny konto til erhverv. Eks. Danske Bank, kr. 750,00 i oprettelse og kr. 100,00 om måneden, I Sydbank koster det kr. 2.500,00 om året osv. Som lille nystartet virksomhed kan det virke urimeligt. Har du også et trick til denne del?
  Med venlig hilsen
  Richard Pfeffer

 2. Jeg kan ikke være mere enig!
  Det er rigtigt godt, at der for en gangs skyld er én, som taler en-mandsfirmaer og de mindre virksomheders sag!
  Indholdet er set fra “vor” side meget velskrevet, og af én, der ved meget om tingene.
  Derfor håber jeg, at du kære Joacim Sperling vil fortsætte med at komme med indlæg om flere af de fortrædeligheder, som os mindre erhvervsdrivende må slås med, og det vil åbenbart ingen ende tage med, hvad de kan finde på af nyt, og desværre altid ekstra byrder.

  Mange tak og KH fra Henning

 3. Mange skriver om problemer med tilslutning til den lovpligtige postkasse, men har i læst Forretningsbetingelser for NemID administrator (16 sider, søg på google), og Vilkår, (3 sider)? De skriver i aftalen at man hermed bekræfter at man har sat sig grundigt ind i Forretningsbetingelser og Vilkår, jeg er ikke jurist, men så vidt jeg kan se, jeg forpligter mig/er ansvarlig/erstatningsansvarlig for mange ting og kan NemID medarbejdersignatur bruges til at underskrive andre papir, aftaler, you name it, som ikke har nogen med det offentlige at gøre? underskrift er juridisk bindende, kan den misbruges? hvem er ansvarlig når jeg bliver tvunget til at skrive under på noget jeg ikke ønsker?
  jeg kan virkelig ikke overskue, hvad aftalen indebære udover at kunne læse posten, jeg har skrevet til Erhvervsstyrelsen, men de har endnu ikke svaret.
  Har en lille enkeltmandsejet virksomhed.

 4. Jeg tror Nem ID erhverv er måden Nem ID, i fremtiden skal finansers på. Det er nemmere at pålægge virksomhederne gebyr for en elendig service, end til privat personer.

  Alene det at få en medarbejder signatur, er helt i skoven. Beder man om straks udstedelse, så kommer der et aktiveringskode, i ens browser, efter man har søgt. Men før man læser det, står der man skal checke ens mail. Hvis man bruger f.eks. gmail og bruger browseren til at læse mailen, har man mistet aktiveringskoden. Det er jo fuldstændig godnat, når man allerede har brugt sin personlige Nem ID til at søge.

  Nu kommer gebyrerne så frem. Du har ikke en aktiveringskode, godt så skal du betale 250 kroner i support.
  Aktiveringskoden kan vi godt sende til dig, det koster lige 11,00 kr. osv.
  I fremtiden kommer vi selvstændige til at betale porto, for de mails vi modtager fra det offentlige.

  Som ejer af et enkeltmandsfirma, vil jeg mene at jeg er firmaet og firmaet er mig og derfor burde min private Nem ID, kunne være brugt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *