Ease of doing business?

Berlingske Tidende bragte i onsdags en artikel i dag om Verdensbankens undersøgelse “ease of doing business”, hvoraf det fremgår, at Danmark nu er det femte bedste land i verden at gøre forretning i.

Formålet med Verdensbankens indeks er bl.a. at gavne forretningsklimaet i U-lande, og derfor bruges I-lande som Danmark som en form for løftestang overfor eksempelvis afrikanske og asiatiske lande, der ofte kan være præget af korruption og mangel på transparens. Indekset fortæller om de udfordringer mange mindre udviklede lande har, og det kan hjælpe dem til at komme videre. I Danmark er indekset derimod ikke meget bevendt – trods vores flotte placering.

Indekset fortæller, at det er let at starte en virksomhed i Danmark og at vi er dygtige til at bruge IT i det offentlige. Egentlig ikke så meget andet. Det fortæller ikke hvor mange, der rent faktisk skaber en ny virksomhed eller om vores virksomheder vokser. Hvis Verdensbanken havde målt Danmark på faktiske resultater, viser alle målinger, at det går knap så godt. Eksempelvis har Danmark fortsat et betydeligt investeringsgab og den økonomiske vækst er tæt på nul. Og alt tyder på, at forbedrede konjunkturer ikke alene kan trække investeringerne tilbage på sporet for siden 2003 har de ligget alt for lavt – dvs. også under den forrige højkonjunktur.

Det er derfor nærliggende at vende undersøgelsen på hovedet og spørge hvorfor der er så få investeringer og nye vækstvirksomheder, når det nu er så nemt at komme igang.

Det kan godt være, at vi er på vej ind et stemningsskift, men hvis det skal udnyttes, bør regeringen fortsætte reformdagsordenen, og ikke hvile på laurbærrene.

One response to “Ease of doing business?

  1. Eksporten klarer sig jo godt, så det er den manglende indenlandske efterspørgsel der er problemet.

    Men hvor skal den så komme fra,når der er lavvækst i det offentlige og beskæftigelsen halter?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *